The Best Solvent And Extraction Time In Pectin Production made From Waste Of Jackfruit (Bark and Straw)
Wignyanto Wignyanto(1*), Nur Lailatul Rahmah(2), Athika Dyah Margani(3)
(1) Department of Agroindustrial Technology, Brawijaya University, Indonesia
(2) Department of Agroindustrial Technology, Brawijaya University, Indonesia
(3) Department of Agroindustrial Technology, Brawijaya University, Indonesia
(*) Corresponding Author
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Budiyanto, A. dan Yulianingsih. 2008. Pengaruh Suhu dan Waktu Ekstraksi terhadap Karakter Pektin dari Ampas Jeruk Siam (Citrus nobilis L).J.Pascapanen, 5 (2) : 37-44.
Fitriani, V. 2003. Ekstraksi dan Karakteristik Pektin dari Kulit Jeruk Lemon (Citrus medica var Lemon).Skripsi. Fakultas Teknologi Pertanian. Institusi Pertanian Bogor.Bogor
Garna, H., Nicholasmabon C., Robert C., Cornet K., Nott Herv’ELegros,Bernardwathelet and A. Paquot.2007.Effectof Extraction Conditions
on the Yield and Purity of Apple Pomance Pectin Precipitated but Not Washed by Alcohol. J. Food Science.72 (1).
Meilina, H. danIllah S. 2012.Produksi Pektin dari Kulit Jeruk Lemon. Prosiding Simposium Nasional Polimer V. IPB.Bogor. Hal 117-126.
Purwoko. 2011. Pembuatan Pektin dari Buah Pepaya (Carica papaya L) Sisa Sadap. J. Teknik industry pertanian 12 (1):8-13
Putra, I. N. K., Komang, A. N., dan Agus S.D. 2009. Optimasi Suhu dan Waktu pada Proses Ekstraksi Pektin Ampas Buah Nangka.Prosiding Seminar Nasional FTP UNUD, Denpasar, hal. 1-4.
Putra, I. N. K. 2010. Optimasi Proses Ekstraksi Pektin Dami Buah Nangka (Artocarpus heterphyllus Lamk). J.Agritech 30 (3): 1-14.
Rachmawan, A., Lestari D., Dwierra E.,dan Djoko S. 2005. Ekstraksi dan Karakteristik Pektin dari Kulit Buah Kakao. J. Ilmiah Pertanian Gakuryoku 11(2): 190-194.
Sugiarti. 2003. Pengaruh Asam Sitrat dan Gula Terhadap Mutu Selai dari Dami Nangka Varietas Nangka Kunir (Artocarpus heterophyllus).Dilihat 20 Maret 2012.(http://digilib.itb.ac.id/gdl.php?mod=browse&op=read&id=jiptumm-gdl-s1-2003-sugiarti98-960).
Willat, W.G.T., P. Knox and Mikkelsen.2006.Pectin :New Insights Into an Old Polymer are Starting to Gel.J. Trends in Food Science and Technology 17: 97–104.
DOI: https://doi.org/10.22146/aij.v3i1.25030
Article Metrics
Abstract views : 2122 | views : 3787Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2017 Wignyanto Wignyanto, Nur Lailatul Rahmah, Athika Dyah Margani
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.